Friday, December 30, 2011

team mate part 2 : GOP UAE

salam semua. bertemu kembali.

nampaknya, kawan aku tertunggu2 part 2 ni kan? hehe  sorry kepada sesiapa yang tak sabar nak tau "what's on my mind about you????" ;) sesiapa yang tak baca lagi part 1, sila lah jenguk2 . aku dah cerita about 8 persons kat part 1. then, ada lagi 8 orang including me. :) pasal aku, tak perlu cerita la kan..hehe

ok!! here we are the next 7 lucky persons in my life..





--> dikenali sebagai Am. timbalan pengarah team kami dan juga ketua entrepreneurship. Dalam kamus hidup aku,am ni seorang kawan dan pemimpin. from my point of view, dia ada 2 character dalam diri dia. bila dia serius, dia akan jadi seorang kawan dan pemimpin yang dihormati bukan ditakuti. tapi bila dia dalam mode bergurau, frankly speaking aku nampak dia macam kanak2 riang sangat. ;P kadang2 tak sangka dia macam tu, tapi that's the speciality of him. dan i've learned many thing from him. im proud to be your secretary..:)







--> next, ni my partner untuk unit program. rasanya pertama kali bekerjasama dengan ayie dalam team ni. :) seorang yang sangat cerewet especially dalam bab2 makanan. sangat suka berdebat dengan BP (yang ni memang annoying sometimes..hehe)..makanan yang dia masak pun memang sedap..tapi, 1 karakter dominan ayie : kuat melenting. :P yang ni yang tak boleh tahan..haha
tapi, dia memang  super duper a good partner. cepat je nak serasi dengan ayie ni  sebab tak banyak karenah sangat bila nak buat kerja. keep it up!! happy to be your partner. :)








--> JACK ! muka sebijik macam iklan banner belakang tu kan?hehehe  seorang kawan yang baik dan bermulut manis. senang didekati sebab terlebih peramah. lagi satu, otak dia memang gila2 sikit dan memang sesuai la jadi presiden karisma. tak kering gusi kalau duduk bersembang dengan jack ni. product terbaik karisma la katakan..haha dari satu sudut lain, aku tengok jack ni sangat protect his friendships. corret me if im wrong..:P
about work, jack ni bermusim sikit. kalau rajin, kerja dia memang siap. tapi, kalau datang kemalasan tu, tak tau la nak cakap macam mana kan..;)








--> dulu first time tengok zaki, terkejut plus excited sebab muka dia ada iras2 pelakon zul ezany..haha siapa2 tak kenal zul ezany boleh google. tapi dah lama2 tengok ni, dah tak sama kot. hehe :P
zaki, seorang yang agak pendiam dan pemalu (dengan girls je kot). tak tau la bila berada dalam kalangan kawan2 laki kan.hehe tapi, bila tengok zaki je, mesti nak tau "what's in his mind actually?".haha susah nak predict ape yang dia tengah fikir..
pernah kerja bawah dia. he is a good leader dan bakat tu boleh diasah lagi. :) special thanks to him sebab banyak menyumbang dalam pengumpulan dana program ni.










--> muka macam garang je kan. tapi, he is totally a funny person.hehe penceria kepada semua orang. sense of humor yang sangat tinggi. kalau tak ada mamu, suram kot team ni. lagi satu aku respect about him, he can survive well. survival dia tu sangat menonjol. kalau diberi pilihan dicampak ke mana2 pun, aku nak pilih kawan macam mamu ni sebagai partner. haha lagi satu, mamu ni macam poket doraemon pun ada. semua benda dia ada bila team ni need something urgent.sangat bertuah sebab dapat satu team dengan dia. :)





--> sangat sinonim dengan kopiah merah dia tu.hehe sebenarnya, tak rapat sangat dengan izaidi ni. sebab jarang dapat sembang2 kan. he is the type of person yang susah nak didekati kot. walaupun dia pangkat adik dalam kelas, sometimes dia bertindak lebih matang daripada kawan2 lain. kadang2 macam gerun gak nak dekat dengan izaidi ni. hehe
dan yang paling penting zaidi sangat sporting. kenangan kat Dubai is the best.. (^_^)








--> jejaka hot ni bernama Ihsan. :) mempunyai senyuman yang manis yang memikat hati ramai wanita. haha dia suka buat joke dalam keadaan muka yang serius. sampai kadang2 tu cuak la jugak. dia ni tengah marah ke or tengah main2.confuse. hehe  anyway, ihsan ni sorang yang baik hati dan penyayang walaupun nampak macam tegas. banyak2 lelaki yang aku kenal, aku boleh kategorikan dia as one of my friend yang sangat respect kat perempuan. memandangkan dia selalu jadi AJK keselamatan, mindset aku pun selalu fikir kalau rasa tak selamat, cari je ihsan. haha :)




************************************************************

maka selesai la sudah kisah2 team mate aku ni. i wrote about them in my blog, supaya in the future aku tak akan lupakan mereka. mereka2 ni dah diiktiraf sebagai insan istimewa dalam my life sebab dah mencipta kenangan paling best kat UAE. :)

semua yang korang baca kat part 1 dan part 2 ni memang lahir daripada rasa hati aku tanpa dipengaruhi mana2 faktor.

kepada sahabat2 berkenaan, maaf dipinta sekiranya ada ayat2 aku yang mengguris perasaan korang. just let me know if you feel uncomfortable with my words. 

semoga ukhuwah kita kekal sampai bila2..:) 

Thursday, December 22, 2011

team mate part 1 : GOP UAE

Bismillah.

Alhamdulillah, bulan 9 hari tu mimpi my friends & i dapat direalisasikan. Global Outreach Program ke UAE. kalau nak tau apa tu UAE, jom baca ni. :P

Erm, entry ni baru part 1. So, first2 ni just nak cerita about my team. Semua orang pun tau, team member ni sangat penting dalam satu2 organisasi. and Alhamdulillah, aku dapat group program yang terbaik setakat ni. :) Jom kenal2 dengan insan2 yang hebat  ni.




<--  pengarah yang cukup teliti, manageable,considerable, dan tegas tapi suka sentap2. hehe he have his own charm to lead our group. special thanks to him because i've been chosen into GESS-TEC 2011. :)
impian utama wan sekarang ni, nak jadi CEO company besar. memang sesuai sangat. hehe









--> Zurin, setiausaha yang berkebolehan dan independent person. dulu tak rapat sangat pun. tapi sebab GESS-TEC, dah kenal rapat dengan dia. aku paling suka tengok dia time shopping sakan. hehe seriously, she is the best friend to choose bila pergi shopping. and paling penting she is the kind of very romantic girl. suka buat ayat2 jiwang, nyanyi lagu jiwang. lagu "Percaya Padaku" by ungu yang dia nyanyi time kat Dubai dulu still terngiang2 kat telinga aku. hahaha













--> bendahari paling hot !! cute and cheerful person. paling berpengalaman dalam berurusan dengan HEMA dan bank.:P mungkin sebab dah selalu sangat pegang duit banyak, sampai duit dia je lagi yang still banyak time orang lain dah pokai shopping kat Dubai. Last2, Kimah dah buka "loan agency" kat sana. haha 
oh ya, tak dilupakan PHK512 kimah tu. sangat berjasa dalam team ni. tanpanya, mungkin kami tak boleh bergerak lebih jauh..hehe







--> ketua sponsorship yang berkaliber: NAOMI

hardwork dan sangat passionate dengan her work. she always trying her best to make sure this group dapat duit yang cukup. proud of her. on other side, naomi ni dah jadi informer aku kalau ada hot "stories". hehe


<-- Lan, partner naomi untuk unit sponsor. tua setahun dari aku, tapi tak rasa dia macam abang pun sebab tahap humor lan ni boleh tahan. sampai satu tahap tu, kalau dia buat lawak, aku nak gelak guling2. haha tapi, sejak kenal dia dari first year, baru sekarang ke"cute"tan Lan semakin terserlah. :)






 
--> BP @ Brad Pitt!! haha time first year dulu, memang annoyed sikit dengan BP ni.hehe tapi sekarang, aku bole cakap he is the best type of friend to have fun with. know why? sebab dia knowledgeable, update dengan isu2 semasa dan paling penting dia ada google dalam sistem otak dia. hehe 

memang ketua logistik terbaik yang aku pernah jumpa setakat ni.:)











<-- rozana. salah seorang partner BP untuk unit logistk. she is the kind of person yang cepat gelabah, tapi kerja sentiasa on time. sangat bersemangat. :)

one thing aku impress about zana, dia sangat berpengalaman dalam bab2 kosmetik ni. she loves it very much. kat Dubai dulu pun, dia salah seorang pemborong perfume yang terbaik. 









--> uni pun partner BP dan zana. di mana ada zurin, situ ada uni dan begitulah sebaliknye.hehe

dulu2, time tak rapat sangat lagi dengan uni ni, dia nampak pendiam. tak banyak cakap. suara pun halus sikit. bila dah kenal dia dalam team ni, sometimes uni boleh buat lawak yang aku tak expect pun. :)








sekian untuk entry kali ini. another 8 person will be post in next entry. :)

Saturday, December 17, 2011

mission impossible

Salam semua pembaca budiman.

wehoo. Dah hujung tahun sekarang ni kan. Time flying so fast. banyak sangat benda kena ingat dan simpan sebagai memori terindah dalam diari 2011. (^_^)

movie best2 pun banyak. Aku baru balik dari tengok wayang ni. MISSION IMPOSSIBLE 4: Ghost Protocol. aku bagi rating 5/5. Terbaik gila. memang buat aku nervous tengok stunt Tom Cruise buat plus humor cerita ni pun memang boleh diterima. hahaha



Kenapa aku tiba-tiba bersemangat nak tengok cerita ni walaupun MI sebelum ni pun aku tak follow langsung? 
1 je sebab utama . Ada Scene kat Dubai. Dan most specific scene kat Burj Khalifa, the tallest building in the world. And luckily, i have been there few month ago. :)

berlatar belakang kan Burj Khalifa.

Awal-awal dulu, orang lain selalu cakap: 

"macam mustahil je korang boleh pergi Dubai"

"korang mampu ke pergi sana?"

" mahal kot Dubai tu"

Semua tu kind of macam nak menjatuhkan semangat kami kan? unfortunately, kami semakin kuat. Dan hari ni aku nak cakap :

"I've been there and our mission to reach Dubai was accomplished. Nothing Impossible in this world if you doing it passionately"



p/s: Lepas ni i'll share my precious moments in UAE :) stay tuned.


Friday, December 2, 2011

santubong story part 2

salam perpaduan bloggers. nice to see u again here. :)

as promise, aku akan sambung entry sebelum ni. yang belum baca, jom baca kat santubong story part 1.

20 julai 2011

bermulanya fasa 2 kem pemantapan JKM. kami menggunakan penerbangan FIREFLY. first time tu aku naik firefly and FYI, tak sampai setahun pun firefly ni beroperasi, penerbangan nya ke sabah sarawak telah ditiadakan. erm, kiranya im so lucky sebab sempat merasai nya, tambah-tambah lagi naik tu free. :P perbelanjaan ditanggung sepenuhnya oleh kolej.

sampai kuching, pun dah malam n unfortunately, tak dapat menikmati alam sekeliling dalam bas. nak buat tahi mata, bunyi bas yang uzur sangat mengganggu. after 1 hour, sampai kat tempat penginapan, and we all terus makan. impress dengan makanan on first night. ala-ala hotel gitu. memang HEAVEN. haha :D

aktiviti pertama that night, pembentukan kumpulan. before that, kena cari nama sendiri dalam satu kertas A4 paper terbalik yang font nya 8 kot. atas paper tu ada satu karangan yang aku pn tak pasti apa kandungannya. haha cabaran pertama dah bermula. sakit kepala dowh. (*_*)

21 Julai 2011

ok. hari-hari yang dinantikan tiba. jeng jeng!! :)
MENDAKI gunung Santubong. semangat berkobar-kobar dah ni. yela, gunung ni kan femes. yang belum pernah lagu tema sarawak ni, jom dengar.




kalau tak faham certain words, kindly ask me or your sarawakians friend.

kembali kepada cerita pendakian kami ni. at first, memang la semangat nak sampai puncak, but then tak sampai separuh lagi, semua dah penat. fitness is zero. memang sakit. dan gunung ni memang mencabar sebab banyak 90 degrees punya pendakian. kenyataan orang yang berpengalaman mendaki ni ada cakap

daki gunung kinabalu pun tidak secabar mendaki gunung santubong

tersentap seketika. but we do our best and after 2 to 3 hours, sampai jugak kat puncak. what a relief. ingatkan sangkut dah. ALHAMDULILLAH misi kami berjaya. :) siapa yang berminat mendaki tu, u should try this gunung. 

muka ceria sebelum pendakian bermula

muka keletihan di puncak.haha

 22 julai 2011

another challenging day sebab kena join "high rope course". memang cuak sebab ada 9 halangan. contoh, jalan atas satu tali, jalan atas kayu kecil ala-ala jambatan gantung. uish, i sampai nak nangis tengok. very freaky. haha nasib baik ada orang-orang yang sentiasa bagi semangat and finally i can make it. flying fox part paling best. hehe

in the evening, berpeluang pergi kampung budaya Sarawak. memang terbaik. :) tengok-tengok rumah tradisional etnik sarawak dan berpeluang menyaksikan tarian rakyat sarawak. oh ya, harga tiket masuk kampung budaya ni RM60 per head. kalau bawa kad matrik dapat RM15 je.


rombongan JKM KTDI

23 Julai 2011

yeah. time for shopping. hehe  pergi pasar serikin (terletak kat sempadan sarawak dan indonesia) dan pasar satok. fuh! harga yang ditawarkan memang hebat. kawan aku semua sibuk beli ikan terubuk masin dan macam-macam cenderahati sarawak. panas-panas pun, shopping tetap ON. 



24 Julai 2011

last day of program. jadi fasi kat MRSM,Kuching. nervous tapi preparation dah mantap. hehe 

sebelum bertolak ke MRSM kuching

barisan JKM bersama ADUN

after short program tu, kami direct pergi kuching town. shopping kek lapis dan shooting time. :P



thats conclude my story. i miss all the moment. kami berlainan jurusan tapi kami boleh bekerja di bawah satu organisasi. kegemilangan kolej adalah misi kami. pengangtarabangsaan UTM adalah cabaran kami.  itulah JKM KTDI 2011. :)

big heart to my teammates and our respected Principle, Dr. Firdausi. (^_^)

Friday, October 28, 2011

Santubong story --> kem pemantapan JKM

salam..

pemantapan? mantapkan apa? so, here i 'll tell you everything..hehehe
this event was held last july and once again i fly to Sarawak. tapi kali ni sejarah tercatat kat Kuching pula. oh ya, before that, program ni ada 2 fasa. first phase just dalam UTM. the second one, baru fly to kuching.:)

first phase

agak teruk jugak la this phase. macam-macam mission kena buat.teruk kena hentam dengan abang DINO.hehe tapi, at last i thought something. program ni lah yang merapatkan aku dengan others JKM (jawatankuasa kolej mahasiswa). yela, before this i tak join mereka sangat. asyik sibuk benda lain sampai lupa nak bermesra dengan JKM. finally, i realize yang dorang ni memang sangat happening. gila-gila!! :)

mission yang kami kena buat dalam masa 2 jam 30 minit:
1) ambil gambar bersama seekor kuda
2) ambil gambar di hadapan bangunan ibnu sina
3) ambil gambar di stesen taburan hujan, balai cerap (baru tau mana satu stesen tu walaupun dah duduk utm 2 tahun..haha)
4) ambil 5 keping gambar bersama kenderaan yang no flat Q (fuhh!! memang jenuh cari dalam UTM ni)
5)  ambil 5 keping gambar kad matrik students foreigner. (kesian mereka! menjadi mangsa..hehe)
6) ambil gambar dengan pak guard kat tiga pintu masuk UTM.
7) wajib jual barang dan dapat paling minimum RM 30. ( ni aku paling tak suka..huhu
8) cari barang recycle: kertas =10 kg, botol mineral = 50 biji, tin = 10 biji (siap cari kat tong recycle yang sedia ada..:P)
9) kumpul bekas fries McD = 50 keping. 


pak guard pintu KTGB..nasib baik handsome..hehe


pengalaman paling tak boleh lupa : explore tong sampah McD (*_*)
kedai ayub yang baik hati..:)
  
proud! kumpul barang recycle hampir 1 tan dalam masa hanya 2 jam..:)
nampak tak apa yang penganjur nak mantapkan dalam JKM ni sebenarnya?? i hope u get it !! :)

************************************************************

phase 2 story will be continue................................(^_^)


Thursday, October 27, 2011

industrial visit at Sarawak

hari tu aku hanya sempat bercerita untuk first day punya aktiviti (klik sini)..so i'll continue the story..:)
program ni every year my course akan buat, tapi tahun ni special sikit sebab tempatnya over the sea. selalunya lawat GPP (gas processing plant) kat Kerteh je.

me and my coursemate learn new knowledge sepanjang lawatan yang pack ni. especially gas industry in miri and bintulu.

day 2 (18/5/2011)
we decide to visit Petronas Carigali and Petronas Gas Miri.

talk at petronas carigali. adha kusyuk and serious dgr talk..hehe


future engineer tengah explore2 equipment..:P


model-model petronas..hehe



time ni kat petronas gas. yang ni the best sebab pergi site. new experience..:)



day 3 (19/5/2011)

early morning, bertolak ke Bintulu. 2 hours journey and we felt like riding a roller coaster.seriously !! standard la, borneo no highway kan.:)  just jalan pedalaman.tapi, i sempat tidur dengan nyenyak. hahaha  

we arrived safely at MLNG.  currently, the biggest LNG production in the world. may be next year Qatar will break the record. im proud to be there once in my life. and suddenly i also proud to be a gas engineering student. :) *tiba-tiba..padahal almost 3 years dah masuk utm* 

kat sana, kami didedahkan dengan sistem kawalan that plant from offshore until the liquefaction process complete in onshore.then, shipping process to Taiwan, Japan and China. just a simple explanation coz we all pun baru second year that time. 

here we are:
kat depan main entrance of MLNG. disambut mesra. :)


keluar je daripada tempat ni, dapat tengok all the workers balik kerja with their shining yellow coverall. menyerlah gitu. tengok mereka, terus tanam azam : " one day, i can be part of them. its possible "--> Petronas Family..amin..:)







Wednesday, October 26, 2011

kembali !!

salam..
aduh..lamanya tak ber'blogging'.....rindu!!

yeah. i will start again. berikan aku semangat kawan2. hehehe
banyak cerita yang nak kena update lepas ni..a few months ago, there are too many sad and happy story happen in my life.
excited nak luahkan di atas kanvas blog ni. but, i will move a little bit slow because i need to refresh everything.. :)

see u guys..!! peace.miss u all..

Monday, August 1, 2011

cuti + kedatangan ramadahan

as-salam. semenjak bercuti ni memang tak ada masa nak update blog plus kat rumah tak ada internet. hehe 
banyak benda nak dikongsi tapi tak berkesempatan rasanya.

hari tu pergi kuching,sarawak. one word from me "AMAZING". pengalaman yang sangat bermakna walaupun keperitan tetap ada. insyaAllah, aku akan cerita di masa akan datang dan mungkin time tu semester baru dah buka.(bulan september) hehe

sekarang, tak buat apa2 pun time cuti. duduk rumah jadi pembantu tuk mak dan bapa aku. better kot macam ni sebab hampir setahun aku tak balik rumah. spent time dengan keluarga lagi penting. kan?

tak lupa untuk semua blogger, selamat berpuasa. yok, kumpul pahala banyak2 ramadhan kali ini. :)




p/s: awal-awal ni macam tak biasa lagi. awl pagi aku dah lapar wey.haha :P



Thursday, July 7, 2011

not in the mood?

as-salam. :)

tajuk entry ni tidak berkaitan dengan situasi aku sekarang. now, aku happy ja. (^_^) but suddenly,aku teringin nak share what im doing when im in suram mood.hehe  benda ni kan natural phenomena. so, its not big matter asalkan kita boleh atasinya dengan baik. 


1) silent mode activated : tiba-tiba boleh jadi bisu padahal sebelum tu macam mulut tercabut ekor. haha why? sebab aku rasa diam salah satu cara untuk mengelakkan aku melepaskan kemarahan di tempat orang yang salah. sebelum perang mulut berlaku, better im not speaking at all. pernah dengar ayat ni?

talk is silver, silence is gold!

aku rasa aku meng"aplikasi"kan qoute ni.  



2) marathon movie : yang ini pun aku selalu apply. bila sedih or marah mencengkam jiwa, movie (especially korean story) adalah ubat aku. hehe  sebab movie selalu menceritakan kehidupan yang bagi aku sangat indah. walaupun tau benda tu mungkin tidak akan wujud dalam dunia realiti, tapi apa salahnya, aku membayangkan. yeah, im quite imaginative person. :)  lepas tu akan bersemangat balik. 


3) baca surah Yaasin : yang ini the most important thing in life. get spirit and mengadu dengan Allah. bila aku rasa sangat sedih dan tak dapat luahkan kat somebody, aku akan baca surah ni. for sure, my tears also keluar dengan lebatnya time baca surah yang banyak nikmat ni. :) after that, i will go to sleep and when i woke up, rasa lebih tenang menyapa hati yang lara. 


banyak lagi method lain yang berkesan bergantung dengan individu tu sendiri kan? tapi, i really want to do this when im not in the mood. makan banyak-banyak time tak ada mood. hehe selalu kan orang apply benda ni. but it's not working on me. mungkin sebab setiap waktu makan pun aku makan banyak jugak. haha :)


gambar hiasan..:)

p/s: korang pulak buat apa bila sedih, marah atau kecewa? share with me. mana tau someday aku boleh try apa yang korang buat. hehe :)

adios~~~
 

Saturday, July 2, 2011

is it true?

mood cuti + mood raya dah tiba

bismillah.

aik, mostly kawan-kawan aku senyap je cuti ni kan. erm,best nya korang dah dapat bercuti 2 bulan ni. aku baru nak start cuti bulan julai ni.sob sob.. T_T tak sabar doh. tiap-tiap hari aku pangkah kalendar. 23 days to go!! next week last kuliah and the other week is exam. so, pejam celik pejam celik, dah nak habis rupanya my short semester ni. cuaca kat skudai sekarang ni suram je. macam tu la suram nya keadaan hati aku ni. huhu

packing? dari minggu lepas lagi aku packing. packing secara berperingkat. hehe tadi baru je habis kemas-kemas untuk peringkat ke-2. next week aku sambung.

mood raya? huh! sebenarnya aku tak terfikir pun benda ni. ada la kawan aku sorang ni dah nak pergi beli baju raya. time tu baru realize, OMG! raya dalam 2 bulan je lagi. memang aku kena beli baju raya la kot before balik labuan nanti. yela, sampai labuan je, dah 25 july. dah nak dekat puasa kot. kalau time puasa baru nak buat baju, alamatnya tak berbaju raya la aku nanti. mana ada tukang jahit nak terima tempahan lagi. 

wah!! puasa pun belum, aku dah sibuk nak mood raya kan? haha


 agak-agaknya tahun ni nak pakai baju raya colour apa?? *mood raya tengah hot kat kepala* hahaha (^_^)


Monday, June 27, 2011

lepak-ing ??

as-salam semua. :)

pagi tadi kelas cancel. happy plus kecewa jugak sebab dah dalam kereta baru announce kelas cancel. kalau tau, tak ada nya aku nak bersiap lawa-lawa di pagi isnin. haha =p

lepas dengar kelas cancel, direct pergi breakfast McD. huhu  mulut kata pokai, tapi hati kata, "tak apa, sekali sekala apa salahnya". then, gossip-gossip sampai tak ingat. sedar-sedar dah nak lunch. alang-alang tu tunggu Mc Value lunch pulak. apa lagi, spicy chicken aku rembat balik. hehehe ^^

tak suka gila aku sayur ni !!

friends, u all pernah tak lepak macam tu? lepak dengan kawan sampai tak ingat nak balik? haha pengalaman aku yang paling dahsyat, lepak dari pukul 9 malam sampai 6 pagi. uish, balik bilik pagi tu, memang dah high la. haha

opps! aku tak pergi clubbing, ok? haha  al-kisahnya nak pergi makan malam je kat kedai ala-ala mamak gitu la. keluar UTM pukul 9 malam. makan-makan plus gosip-gosip dengan member-member kamcing. tengok jam, dah pukul satu pagi. kita orang blah dari kedai tu pun sebab kedai tu dah nak tutup. hahaha

lepas tu g lepak McD pulak. bertuah gak jadi student UTM ni. McD dekat je. lepak-lepak makan ais krim. then, sesi luahan masa silam pulak. haha sambil tu bengang-bengang dengan mat rempit India. yeah, that is my first time tengok rempit ni. memang dahsyat dan sangat bingit. banyak sumpah seranah keluar malam tu tengok mat rempit yang bangang tu. bajet macho. kalau ko mati katak kat situ lagi macho kot.

dulu, aku selalu pandang serong dengan orang-orang yang suka lepak malam-malam ni. ingatkan dorang buat benda-benda jahat. sekarang, baru aku tau, tak semua remaja macam tu. lagi-lagi student U ni. lepak tu sebenarnya perkara biasa dan sangat berkesan untuk hilangkan sedikit tekanan. ok la tu, lepak-lepak borak kosong daripada clubbing ke, dating dan rempit semua tu.

but BEWARE ! lepak ni pun melalaikan. kalau nak buat selalu sah-sah la dah bahaya. :)  

p/s: ada yang lepak lagi teruk dari aku tak? cuba cerita sikit. hehe








Sunday, June 26, 2011

go jun "poyo" atau lee min ho "hot"?

aku tak kisah orang nak cakap dia poyo ke, jambu ke.yang penting, sekarang ni tengah in love dengan pelakon tip top ni. hehe awal-awal dia berlakon pun, aku tak minat sangat sebab rambut keriting dia tu.hehehe  sejak tengok city hunter, terus terpikat aku dengan mamat ni. handsome gila plus sangat berkarisma dalam cerita baru ni.


ni wajah terbaru dia dalam cerita city hunter. so handsome. hehe ^^

ni time first2 dia berlakon. tak minat sangat time ni. :P


personal taste drama : tak suka cerita ni sebab dia bercinta dengan heroin yang tak cantik.. hahaha

jom tengok city hunter !!! best gila kot. addicted dengan cerita ni sekarang. heroin pun comel..^^

live your life to the fullest


yeah..i have to endure with this boredom...^^

Thursday, June 23, 2011

silat ilmu pertahan diri or ilmu hitam?

salam kepada semua sahabat yang sudi menjengah . syukran ! syukran ! :)

aku berminat nak buat entry pasal ni sebab aku dah bosan dengan kutukan-kutukan orang sekeliling yang cakap silat ni ilmu hitam la. ilmu sihir la. aku pernah menjadi ahli persatuan seni silat gayong time sekolah rendah sampai la sekolah menengah. walaupun sekarang aku dah tak aktif, insyaAllah kalau ada masa terluang aku akan terus mendalami ilmu pertahankan diri ni.


standard la manusia kan? suka judge by luaran je. silat ni memang la jadi benda yang tak baik kalau disalah guna. tapi selama yang aku menuntut ilmu ni tak pernah pulak ada unsur-unsur ajaran sesat. semua berlandaskan kitab suci Al-Quran.


aku ingat lagi time first jadi ahli silat gayong yang rasmi, akan ada satu majlis menyambut ahli baru. majlis tu diisi dengan sesi ta'aruf dan bacaan Al-Quran. ada majlis angkat sumpah lagi. sumpah ni antaranya ialah taat kepada Allah s.w.t, taat kepada kedua ibu bapa dan taat pada guru. kalau ilmu hitam, korang rasa ada ke buat majlis baca-baca Al-Quran ni?


mandi bunga atau limau? kalau mandi bunga atau limau je, mesti orang ingat nak tuntut ilmu yang tak betul. korang salah kalau fikir macam tu. adat mandi ni bertujuan untuk menjauhkan gangguan makhlus halus dan juga tujuan perubatan. mandi limau ni kan boleh megelakkan bau badan yang busuk. nak ambil contoh syampu limau purut tu, tujuan dia untuk menguatkan akar-akar rambut kan? kes tu, tak pula orang panggil mandi limau sedangkan syampu yang mengandungi isi limau tu digunakan time mandi.


ilmu kebal? yup, memang dalam silat ni ada ilmu untuk mengebalkan badan. tapi untuk tujuan yang baik ok?kalau ada yang menggunakan nya di jalan yang salah, memang la orang tu mengamalkan ajaran sesat. walhal dalam silat, setiap ahli diingatkan agar tidak menyerang musuh selagi musuh tidak menyerang kamu. lagipun hanya orang tertentu sahaja yang boleh belajar ilmu ni. Allah sendiri pun menggalakkan umat Islam untuk mempersiapkan diri dengan fizikal yang kuat untuk menyerang musuh-musuh Islam kan? 


tula antara sedikit sebanyak persoalan yang orang lain curious pasal silat ni. aku tak lah tau serba serbi tapi, aku tau lah yang basic macam yang kat atas tu. fikir-fikir kan lah. janganlah kamu menyebarkan sesuatu yang buruk mengenai sesuatu perkara jika kamu tidak arif mengenaninya. 


mengenai perbezaan ilmu-ilmu silat (silat cekak, silat gayong, etc) kat malaysia, aku tak nak ulas dengan lanjut. takut menimbulkan kotrevesi. hehe  kalau korang nak tau sejarah asal usul dan perkembangan silat ni, boleh la google. banyak blog dan artikel yang boleh dijadikan rujukan. 


ni la cikgu yang ajar aku silat time kat sekolah menengah. sir azizan. :) rindu nak belajar silat lagi.



adios...^^ have a nice day peeps..