Monday, April 18, 2011

where should i start?

huh !! study week again. 

macam mana ni..?? duduk kat meja macam study. tapi laptop ON. facebook-ing, blog-ing, twitter-ing, movie-ing..semua benda lagho.


sesiapa ada idea nak ON mode study???? please help me!!

3 comments:

geemah said...

kalau aku kan yam,off laptop,letak dalam locker..baru boleh stadi..subjek2 yang kena guna laptop utk study,tu memang nda dapat elak:)

secebis.biskut said...

huhu..berat soalan ko ni mar.. tapi aku nk tolong jugak la.. ni suggestion aku je..

1. kenal pasti sujek y kita nk study..senaraikan semua bab bg subjek tu..ala tgk aje outline program tu..lau da study, pgkah or garis an tajuk tu..

2.wat jadual belajar.. jgn la satu hari tu blajar OC je.. jgn terlalu terpengaruh dgn urutan jadual exam.. otak kita mudah jemu dgn benda y sama..

3. selitkan aktiviti relakskan otak setiap 2 jam pas bljar.. mcm ko suka baca novel an, baca la novel y klakar ke.. lau xde novel baru, g je kat penulisan2u.blogspot tu..

4.facebook?? mmg susah nk elak.. mind set kite y penting.. lau kite nk berfb 30minit, cukup masa fb mesti tutup! haha

5. janji pada diri sendiri.. semua ni atas kehendak diri kita sendiri.. lau kita nk, semua boleh jadi, lau xnk, ade je dalihnya..

huhu^^
good luck mar..

mariam said...

gee : haha..yeah,.kalau aku kejap jak bertahan tu laptop dlm locker..:P

zu: thanks for the advices..sgt bernas..i'll try to apply semua cadangan ko tu..hehe