Saturday, October 9, 2010

kentang goreng punca kanser?

hai guys..sebelum masuk kepada fakta sebenar,.aku nak cerita something pasal kentang goreng ni..

suasana : satu malam di pesta konvo UTM.....
seorang pelajar perempuan pergi ke sebuah kedai aiskrim sambil mengunyah 'twisted fries'..tiba-tiba

penjual aiskrim: dik, nak tanya sikit?
pelajar            : ye??
penjual aiskrim: sedap ke kentang goreng yang awak makan tu?
pelajar            : sedap!! (menjawab sambil terus menikmati keenakan twisted fries)
penjual aiskrim: kalau saya cakap something, awak jangan marah ek.
pelajar            : ape die?
penjual aiskrim: orang cakap makan kentang goreng ni tak baik..sebab kentang goreng ni salah satu punca kanser.
pelajar            : haa?? betul ke? (terkejut tapi still teruskan menikmati twisted fries)

tula sedikit sebanyak perbualan aku dengan abang jual aiskrim kat pesta konvo hari tu..hahahaha tapi serius memang aku tak tau yang kentang goreng ni salah satu penyebab kanser. lepas kejadian tu, aku berfikir bagai nak rak tentang hal ni.tapi dalam tempoh berfikir tu sehingga ke hari aku post benda ni, aku still ada makan kentang goreng mcD..hehehe

akhirnya, aku pun terjumpa banyak artikel cakap pasal kentang goreng ni..ada satu kajian yang dijalankan di luar negara mengatakan kebanyakan budak perempuan yang selalu makan kentang goreng pada zaman persekolahannya akan menghidapi kanser payu dara. ish,.macam menakutkan je..sebab aku dah banyak makan kentang goreng mcD ni..ada satu lagi fakta yang mengatakan kentang yang digoreng ni mengandungi banyak garam dan lemak. pewarna tiruan turut digunakan sebagai menghasilkan warna kentang yang kuning keemasan.

source : goggle image



apa2 pun,bagi aku..aku akan stil makan kentang goreng ni..tak kira la kentang mcD ke, KFC ke, twisted potato or apa2 kentang yang di goreng la..sebab rasanya memang sangat2 sedap..tapi, kena kurangkan makan la benda ni.tak boleh selalu.sebulan sekali ok kot.kan2??hehe

terpulang kepada anda untuk menilainya..(^_^)

2 comments:

nazren said...

arggghhhh~~~~....yang penting kentang d McD mmg sedappp..sambil menjilat kuku...hahaha.,...

mariam amruddin said...

uish..pengotor jugak..smpai p jilat kuku,,hahaha